Historie KPJ Nuland

Op 28 februari 1928 start de Roomsch Katholieke Jonge Boerenstand (RKJB) in Nuland met als initiatiefnemers meester Van Pinksteren en kapelaan Damen. De 25 leden betalen een dubbeltje contributie per week.

In 1966 ontstaat de KPJ, Katholieke Plattelands Jongeren voor jongens en meisjes, ook van niet-agrarische afkomst. Huub van Nistelrooij is de eerste KPJ-voorzitter.

De belangrijkste doelstelling was toen 'de behartiging van de belangen van de jonge boeren en tuinders'.

De aspiranten, jeugdleden van 11 tot 15 jaar, vormen vanaf 1970 een onderdeel van KPJ Nuland. De leeftijd wordt later verlaagd naar 6 jaar om meer leden te krijgen en het einde van het lidmaatschap verhoogd van 30 jaar tot onbeperkt.

(Sinds 2011 is de minimum leeftijd nog eens verlaagd naar 4 jaar.)

Activiteiten van vroeger en nu: handbal, atletiek, zeskamp, voetbal, toneel, beachvolleybal-toernooi en bivak.

In 1992 bouwt de KPJ een stenen gebouw 'De Heihut' dat dienst doet als clubhuis aan de Heiweg, bij de handbalvelden. Deze vervangt het houten hok dat van de Rabobank uit Heesch afkomstig was.

Een speciaal hoogtepunt bij het 75-jarig bestaan is het concert van Rowwen Hèze in 2000 in een grote tent aan de Groenstraat met 3000 bezoekers en 90 personen begeleiding van de KPJ.

Na het concert van Rowwen Hèze volgen later ook nog concerten van onder andere: De Sjonnies, Kidsparty (Djumbo en Cowboy Billie Boem), Piratenfestijn (Party Animals, Harry Slinger, Dries Roelvink, Wolter Kroes), Nick en Simon en René Schuurmans.

Op kermis-zondag (de laatste zondag in augustus) organiseert KPJ Jong Nederland Nuland nog steeds een muzikaal evenement op het kerkplein.

Historie Jong Nederland Nuland

Op 31 oktober 1948 sprak Kapelaan W. van Hulten met Gerard van Heugten over de mogelijkheden tot het oprichten van een jongensvereniging, en zij besloten een jongensgilde op te richten.

Gerard van Heugten nam deel aan een inleidingscursus te Eindhoven. In november 1948 kreeg hij bij grote uitzondering op 17 jarige leeftijd de volmacht als Hopman van het jongensgilde St. Jeroen.

Op 18 december 1948 was de 1e bijeenkomst met 10 jongens in de sacristie van de oude kerk. In 1949 kwam Gerrit Langens als Vaandrig bij de leiding en zo konden 34 jongens voor fl. 0,15 per week lid worden van het jongensgilde Sint Jeroen.

Op 29 februari 1950 werd het 1e officiële clubgebouw van het jongensgilde Sint Jeroen geopend. Het was een verbouwde schuur bij de ouderlijke woning van Vaandrig van Drunen.

 Het gilde bestond toen uit: 1 Aalmoezenier, 3 leiders, 1 aspiranten leider, 2 aspiranten leidsters en 54 leden.

Samen verder

Sinds 1 januari 2011 gaan KPJ Nuland en Jong Nederland Nuland samen als "KPJ Jong Nederland Nuland" door het leven. Door de samenvoeging van deze twee verenigingen ontstaat een actieve jeugd en jongeren vereniging, met een achterban aan steunende leden.

Activiteiten:

Voor Nuland

Voor onze volwassen leden

Er zijn geen activiteiten gevonden volgens de opgegeven criteria

Voor onze jeugd

Er zijn geen activiteiten gevonden volgens de opgegeven criteria